Anna Lindh

Het Grote Midden Oosten Platform is sinds januari 2018 Head of Network van het Nederlandse netwerk van de Anna Lindh Foundation. Dit is een netwerk van bijna zeventig Nederlandse organisaties die zich bezighouden met interculturele dialoog in de Euro-Mediterrane regio.

De stichting is opgericht ter ere van de Zweedse politica en minister van buitenlandse zaken Anna Lindh, die in 2003 werd vermoord. Haar dood bracht een grote schok teweeg en een jaar later besloten een aantal Europese en landen rond de Mediterane zee een stichting op te richten met als doel een dialoog op gang te brengen voor een beter begrip tussen Europa, de landen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten.

De Anna Lindh Foundation is een internationale organisatie die mensen aan weerszijden van de Middellandse Zee nader tot elkaar wil brengen. De Anna Lindh Foundation heeft een secretariaat in Alexandrië (Egypte), en functioneert als een ‘netwerk van netwerken’. In 42 landen bestaan nationale Anna Lindh-netwerken, gecoördineerd door Heads of Network, die in totaal bijna 4.000 organisaties bij elkaar brengen. Gezamenlijk bouwen zij aan wederzijds vertrouwen, begrip en dialoog in de Euro-Mediterrane wereld. Het programma wordt grotendeels door de Europese Unie gefinancieerd.

Voor het Grote Midden Oosten Platform coordineer ik samen met collega Mark Snijder sinds 1 januari 2018 het Nederlandse Anna Lindh-netwerk. Wij willen ons vooral hard maken voor meer samenwerking tussen Nederlandse organisaties die werken aan Euro-Mediterrane dialoog, voor gezamenlijke projecten van organisaties in Nederland en in de Arabische regio, en voor effectieve (financiële) ondersteuning vanuit het Anna Lindh-secretariaat in Alexandrië.

Samenwerking tussen Europa en het Midden-Oosten, is na 15 jaar na het overlijden van Lindh, nog niet vanzelfsprekend maar wel erg nodig. Ik hoop daar als head of network aan bij te dragen.

Voor meer informatie over de Anna Lindh Foundation en het Nederlandse netwerk, kijk op http://www.annalindhfoundation.org/ en http://annalindh.nl/.

 

 

About vanadmin