Over mij

Over vanessa LAMBRECHT leiderschap & advies

Ik verricht als zelfstandig interimmanager en adviseur graag opdrachten bij bedrijven of organisaties waar mijn kwaliteiten als ervaren people manager goed tot hun recht kunnen komen. Mijn rol vereist een flexibel schakelen tussen meerdere niveaus waarbij mijn gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen goed van pas komt. De internationale context vereist dat ik verschillende talen gebruik en mijn interculturele vaardigheden inzet. Planning, sturing en strategie behoren tot mijn dagelijkse werkzaamheden, net als kwaliteitsverbetering, het nemen van beslissingen en het verhogen van het werkgenot van mijn medewerkers. Mijn opdrachtgever kan met mij sparren en kan de leiding over het programma, de afdeling of de directie met een gerust hart aan mij overdragen.

Advies kan gaan over zaken zo divers als de professionalisering van bedrijfsprocessen, werken in het Midden-Oosten, aanbestedingen, coaching, subsidieaanvragen en bestuurszaken.

Daarnaast ben ik beschikbaar voor het redigeren van teksten (van rapporten tot CVs) en kan ik helpen met het schrijven van teksten voor bijvoorbeeld subsidieaanvragen of websites.

Ik voel mij prima thuis in verschillende sectoren – van Rijk tot NGOs, van hoger onderwijs tot start-ups – en in de inhoud verdiep ik mij snel – van glasvezel tot curriculumontwikkeling, van Grafische Vormgeving tot duurzaamheid.

Mijn werkwijze is simpel: ik luister heel goed naar de opdrachtgever en naar de mensen waarmee ik werk. Omdat ik snel processen en procedures herken, kan ik mij op de mens concentreren en mensen laten doen waar ze goed in zijn en waar ze van genieten. Want blije medewerkers maken een organisatie gezond. Ik ben dan ook meestal een ondersteunend leidinggevende die mensen helpt het beste uit zichzelf te halen en creatief, innovatief en effectief te werken. Ingesleten gewoonten hou ik tegen het licht, “we doen het altijd al zo” stel ik graag ter discussie. Er is niets zo stabiel als verandering, zei Bob Dylan al. En ik help mensen graag om veranderingen te doorstaan.

Mijn passies

Een grote liefde is het Midden-Oosten. Ik ben opgeleid als Arabiste aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik een zeer gedegen kennis van de Arabische taal en cultuur heb opgedaan en waar ik affiniteit heb ontwikkeld met niet-westerse culturen. Mijn hart ligt bij maatschappelijke, politieke en bestuurlijke ontwikkelingen in de Arabische en Islamitische landen.

Maatschappelijke betrokkenheid en rechtvaardigheid vind ik heel belangrijk. Vanaf mijn zestiende ben ik lid van Amnesty International en na mijn stage Arabisch in de Palestijnse Gebieden ben ik actief lid en vandaaruit ben ik bestuurslid geworden. Naast mijn werk heb ik twee jaar rechten gestudeerd om een basis te verwerven in ‘juridisch denken’.

The world is my stage. Europeaan in hart en nieren maar zeker niet beperkt tot alleen de 27 lidstaten. Reizen vind ik fantastisch, zowel voor het werk als met man en drie dochters. Ik spreek, lees of versta meerdere talen. Engels, Frans, Spaans, Duits. Maar ook Arabisch en Papiaments. De niet-talige kant van communicatie probeer ik goed te begrijpen en kennis van culturen, gewoonten en gebruiken horen daar mijns inziens ook bij. Internationaal werken vind ik belangrijk en ik ben ervan overtuigd dat leren van elkaar, uitwisseling en samenwerking op mondiaal niveau, bijdraagt tot een betere wereld.

Tot slot ligt de internationalisering van het hoger onderwijs mij na aan het hart. Internationalisering, en dan met name exchange (uitwisseling), betekent dat jongeren tijdens hun opleiding in hun formatieve jaren naar het buitenland gaan om daar kennis te vergaren, hun sociale netwerk uit te breiden en levenservaring op te doen. Voor velen van hen, en ik heb er tijdens mijn functie als hoofd Erasmus veel gesproken, is het een levensveranderende ervaring. Dat wens ik iedereen toe.