Mijn 10 tips voor online leren

Leren vind ik leuk. Daarom probeer ik in ieder geval jaarlijks een training of cursus te doen en tussendoor een MOOC (massive open online course). Deze MOOCs zijn er al een aantal jaar en zouden het onderwijs op z’n kop zetten. Dat is niet echt gebeurd. We hebben wel veel meer online (gratis) aanbod gekregen en je kan waar je maar wil leren en studeren.

Je zit al de hele dag achter de laptop en wil je dan echt nog een cursus doen? Ik wel. Want online leren geeft je de vrijheid om je eigen leren zelf vorm te geven. In je eigen tijd en omgeving. Met de onderwerpen die jij wil bestuderen en die voor jou relevant zijn. Een leven lang leren geef je zelf vorm, dat is de schoonheid ervan. Maar het gaat uiteraard niet vanzelf. Daarom hier mijn 10 tips voor online leren:

  1. Online leren is zo fijn omdat je je eigen tempo aan kan houden en op de voor jou beste momenten kan leren. Ik leer zelf het beste in de (vroege) ochtend. Sommige mensen leren juist ’s avonds het beste, of tijdens de middagdip. Zoek voor jezelf uit wanneer jouw beste moment van de dag is om te leren en blok die in je agenda. En probeer dat een week lang uit en kijk dan of het inderdaad het beste moment is. Het beste leermoment van de dag vinden en daarvan een dagelijks leermoment maken, helpt om leren in je leven in te bouwen.
  2. Begin met iets wat je leuk vindt. Mijn allereerste MOOC was de Science of Happiness van BerkleyX. Ik vond het een leuk onderwerp, de cursus was niet te lang en de informatie was bruikbaar en begrijpelijk. Als je iets doet wat je leuk vindt, raak je gemotiveerd om nog meer kennis op te doen.
  3. Soms wil je praktische dingen leren, zoals hoe je het beste online lesgeeft. En soms heb je behoefte aan kennismaking met een veld waar je zelf nog niet zo veel van weet. Zo volg ik nu zelf een cursus Design your Creative Course omdat ik in december online lesgeef. En ik heb net de MOOC Sustainable Food Systems: A Mediterranean Perspective gevolgd omdat ik meer wil weten van voedselsystemen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Kennis blijft beter hangen als je het aan eigen ervaring kan verbinden en als het raakt aan dingen die je al weet. Door connecties te leggen blijft informatie beter hangen.
  4. Kies je platform. Er zijn heel veel platforms waar je MOOCs kan doen (zoals edX en Coursera), en de meeste grote instellingen bieden zelf ook online cursussen aan. Zoals EuropeAid van de EU en de FAO van de VN. Zelf heb ik al sinds 2014 een account bij edX en volg ik daar gemiddeld zo’n twee MOOCs per jaar. Maar ook trainers en cursusaanbieders die voorheen offlinetraining gaven, geven nu hun trainingen online. Zoals de Complexity training van Perspectivity die ik nu volg. Zoek een medium en platform dat bij jouw past (zie onderaan dit artikel voor een klein overzicht).
  5. Zorg goed voor jezelf als je online leert. Zorg dat je goed zit in een omgeving waar je goed kan leren (niet te veel afleiding, rustig, voldoende licht), beweeg regelmatig en neem er een kop thee bij. Leren en te veel stress gaan niet samen, want te veel stress beïnvloed je geheugen. Te weinig slaap overigens ook.
  6. Ontwikkel een routine (en dat hangt weer samen met punt 1: weet wanneer je beste leermomenten zijn) en hou die vol. Het moeilijkste van online leren is de zelfmotivatie en doorzettingsvermogen. Stel jezelf haalbare doelen en zoek, als je het lastig vindt om jezelf aan het werk te houden, een study budy, iemand die bijvoorbeeld dezelfde cursus volgt en waarmee je kan sparren en die je kan motiveren.
  7. Leer met al je zintuigen. Alleen achter de laptop zitten en lezen of filmpjes kijken levert niet heel veel leren op. Het beste leer je nog steeds door actief met het geleerde om te gaan. Bijvoorbeeld door aantekeningen te maken, te tekenen, zelf materiaal erbij te zoeken of er over te praten en anderen te vertellen over wat je geleerd hebt.
  8. Zit je al de hele dag in Teams meetings en ZOOM-calls en heb je geen zin in nog meer scherm? Kijk dan of je meer offline in je werk kan brengen. Bel weer eens gewoon, zonder beeld. Of spreek buiten af en doe een wandel-meeting. Bouw na elke Teams een kwartier offline in en doe de afwas, maak de bedden op of loop even naar de bakker. Als je veel voor het werk online moet zijn, probeer dan na het werk iets buiten, iets actiefs of iets sociaals te doen (of een combinatie daarvan). Zak niet weg voor de tv, maar pak een boek. Ga niet gamen op de Playstation, maar ga plantenstekken en een avocadoboom uit een pit opkweken.
  9. Maak het niet te zwaar. Leren hoeft geen lijdensweg te zijn. Sommige mensen vinden dat je alleen leert als je maandenlang met je neus in de boeken zit. Prima. Maar het kan ook anders. Doe wat bij je past, wat je leuk vindt, waar je in geïnteresseerd bent en waar je resultaat uit haalt. En vooral iets waar je geen stress van krijgt maar bij voorkeur lol mee hebt.
  10. Vind je niks leuks op internet en weet je niet wat nou de beste leer-stap voor je is? Of kom je erachter dat je eigenlijk niet meer doet wat je wil en waar je energie van krijgt? Er zijn mensen die je daarmee kunnen helpen. Zo biedt Jacobine van Ree coaching en carrière- en studieadvies, zodat je daarna weet wat je nog wil leren. En je kan ook op maat gemaakte, corona-proof trainingen volgen bij de meeste trainers. Bijvoorbeeld overtuigend spreken voor publiek bij Geert-Jan Procee of Arabisch conversatie bij Rachelle Traboulsi en zakelijke gedragscodes in het Midden-Oosten bij Dafne van Baarle.

Dit zijn rare tijden met veel tijd voor introspectie. Bij de pakken neerzitten heeft nog nooit iemand verder geholpen. Dus investeer in jezelf en doe een onlinecursus. Succes!

 

Links voor onlineonderwijs:

Ik begin net en oriënteer me op wat ik zou willen:

Ik wil wel wat meer:

Ik wil nu echt eens meer weten over het Midden-Oosten en Noord-Afrika:  

http://www.hetgrotemiddenoostenplatform.nl/diensten/training/

En wil je nog wat weten over online leren platforms in het Midden-Oosten, lees dan dit artikel dat ik schreef over online leren in het Arabisch: http://www.hetgrotemiddenoostenplatform.nl/online-opleidingen-bieden-studenten-in-het-midden-oosten-perspectief/