De ambtenaar die tattoo artist werd

Michiels hart lag bij creëren, zelf kunst maken. In de avonduren had hij naast zijn volle baan de opleiding Grafisch Ontwerpen bij de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten afgerond. Na zijn werkdag ontwierp hij tatoeages en tekende hij tot diep in de nacht. Michiel werkte bij de Tweede Kamer en nu is hij tattoo artist. Wij spraken met hem om meer te weten te komen over deze ambtenaar die zelfstandig ondernemer werd.

Bij de Kamer was Michiel verantwoordelijk voor bouwkundige tekeningen, vlekkenplannen en bewegwijzering. In het gebouw van de Tweede Kamer wordt heel veel verhuisd, vooral rond de verkiezingen, dus hij kon behoorlijk bezig blijven. Ook was hij verantwoordelijk voor de kunstwerken in de Tweede Kamer. Het was een dynamische en leuke baan en hij had het er goed naar zijn zin. Maar toch wilde hij meer. Meer maken, meer creëren, meer eigen verantwoordelijkheid. Hij ging minder werken bij de Kamer om meer bezig te zijn met het tatoeagevak. Eerst één dag per week minder, daarna twee dagen. En op een gegeven moment was het zover: samen met een collega huurt hij een ruimte in hartje Amsterdam en hij is gespecialiseerd in prachtige old-school tattoos. Nu heeft hij een van de betere tattooshops van de hoofdstad.

© Geert-Jan Procee

Zijn hobby is nu zijn baan. Als ambtenaar ging hij met veel plezier naar zijn werk, en was daar ook redelijk vrij en had inspraak en vrijheid om zijn werk naar eigen inzicht in te richten. En hij had erg fijne collega’s. Maar toch was dit vak wat hij absoluut wilde, ook al moet hij harder werken en is het financieel best spannend geweest.

Michiels pad was dat van “deliberate practice”, zoals Cal Newport dat beschrijft in het boek “So Good They Can’t Ignore You”; hij deed iets waar hij van hield en waar hij goed in was, zorgde dat hij daar nog beter in werd door met focus en concentratie eindeloos te oefenen. De kennis, ervaring en de niche die hij voor zichzelf creëerde, leverde hem genoeg “kapitaal” op om voor zichzelf te beginnen.

Michiel is nog steeds blij met zijn keuze en hij heeft het elke dag naar zijn zin. Hij werkt nu meer met mensen, hoort meer verhalen terwijl hij tattoos zet en heeft geen reistijd meer naar zijn werk. Hij zet geen goedkope tattoos waar je later spijt van krijgt. Hij zet tattoos met een verhaal en daar is hij heel erg goed in. Hij doet waar hij goed in is en hij doet vooral waar hij van houdt.

Meer weten over Michiel’s tattooshop? Kijk hier: http://michielvanderborn.com